Nielen v lete je dôležité dodržiavať pravidelný a správny pitný režim, kedy by sme mali vypiť čo najviac čistej vody. Avšak práve leto si pýta „zhrešiť“ a podľahnúť osviežujúcim nápojom. Nie všetky však musia byť presladené, s alkoholom, či nezdravé. Prinášame vám tipy na jednoduché, osviežujúce a zdravé nápoje, o ktorých ste možno doposiaľ ešte nepočuli. Klasickú citronádu vynecháme. Pozrieme sa na iné špecialitky.
Kombuča – liečivý zázrak z Východnej Ázie
V poslednej dobe tento fermentovaný nápoj z čaju narastá na obrovskej popularite. Vzniká z fermentácie zeleného alebo čierneho čaju s čajovou hubou. Kvasením vznikajú živé kultúry s probiotickými účinkami. Tento nápoj posilňuje imunitu, prispieva k detoxikácii organizmu a mnohí ľudia ju využívajú pri liečbe rakoviny a iných chorôb. Zakúpiť si ju môžete v obchodoch, najmä tých zameraných na zdravú výživu, no vyrobiť si ju môžete pokojne aj doma. Zaručených receptov s presnými postupmi a tipmi je plný internet.
Pikantný melónový „sorbet“
Spojenie, ktoré by vám asi len ťažko prišlo na um – sladký melón a pikantné jalapeňo papričky? Veríme, že v každom chilli-milovníkovi práve chuťové poháriky zavelili, že tento nápoj treba vyskúšať. Príprava je jednouchá. Melón najskôr nakrájajte na väčšie kocky a nechajte zmraziť. Budete ho potrebovať približne 8 šálok. Pripravte si aj 2 polievkové lyžice limetkového či citrónového sirupu, ak nemáte, pokojne ho vynechajte, a 2 polievkové lyžice medu. No a samozrejme 1 jalapeňo papričku, prekrojenú na polovicu, zbavenú semienok. Všetko spolu rozmiešajte v mixéri. V pohári dozdobte mätou a vychutnávajte na terase, alebo balkóne. To je sila, čo? 🙂
Bazalková melonáda
Pri melóne ešte chvíľu ostaneme, je to vďačné letné ovocie. Máme pre vás tip, ako si pripraviť veľmi zaujímavú melonádu z bazalkovej vody so štipkou soli. Budete potrebovať 4 šálky nakrájaného melóna bez kôstok, čiže približne 1/4 veľkého melóna. 8 lístkov čerstvej bazalky, štipku soli, 1/4 čajovej lyžičky vínneho octu, 4 šálky vychladenej vody. Melón a bazalku vložte do sitka, pod sitko nachystajte väčšiu misu. Poriadne poroztláčajte melón lyžicou, alebo iným vhodným predmetom, aby sa z neho precedilo čo najviac šťavy do misy. Šťavu ochuťte štipkou soli a vínnym octom, následne preceďte cez sitko do džbánu. Pridajte 4 čálky studenej vody, rozmiešajte a podávajte. Odporúčame rovnaký proces vychutnávania, ako pri recepte vyššie 🙂
Ibištekový ľadový čaj s broskyňami
Ibištekový kvet, toto krásne meno nosí rastlinka po celom svete považovaná za všeliek. Pre naše telo má detoxykačný účinok a pôsobí protizápalovo. Priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny systém, je preventívnou ochranou proti nádorom, pomáha chrániť zrak, nervový systém a vylúhovaný v čaji by ho mali piť najmä ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom. Pripravte si z neho osviežujúci ľadový čaj. Budete potrebovať 8 vrecúšok ibištekového čaju, kryštálový cukor podľa chuti, 1 šálku horúcej vody, 1/4 šálky citrónovej šťavy, 1 a 1/2 šálky nakrájaných broskýň, 7 šálok studenej vody a kockový ľad. V miske rozmiešajte cukor, horúcu vodu a citrónovú šťavu. Pridajte čajové vrecúška, misku zakryte a nechajte lúhovať 5 minút, potom vrecká odstráňte. Do džbánu nasypte kockový ľad a broskyne, zalejte studenou vodou a vylúhovaným čajom. Poriadne premiešajte a podávajte chladené. Cítite, ako sa vám každým dúškom zdravie rozplýva telom?:)
Bazovo-grapefruitová sóda
Domáci bazový sirup nemusíte miešať len s čistou vodou. Skúste doň pridať ďalšie ovocné, najlepšie vlastnoručne vytlačené šťavy a limonádová paráda je na svete. Teda presnejšie povedané v pohári. Týmto receptom potešíme milovníkov horkej chuti grapefruitu. Na osviežujúcu limonádu, presnejšie na dve porcie budete potrebovať bazový sirup – 1/4 šálky so zarobeným sirupom s vodou podľa chuti, 6 polievkových lyžíc čerstvej šťavy z grapefruitu, 2 čajové lyžičky limetkovej šťavy, 3/4 šálky sódy, alebo studenej čistej vody a ľadové kocky. Všetko spolu rozmiešajte a rozdeľte do pohárov, okamžite podávajte.
Tak čo, inšpirovali sme vás a tešíte sa na najbližší letný víkend tak veľmi, ako my? Dajte nám vedieť ako ste si ho užili v komentároch 🙂